Despre Zbor

Despre parapanta și zborul liber

Parapanta a apărut in anii 80, fiind o evoluție a unei parașute “aripa”. Dezvoltarea acestui nou aparat de zbor s-a făcut rapid, ajungând în zilele noastre să-și forțeze limitele fizice si totuși, datorita noilor tehnologii și materiale, sa facă încă pași înainte. Parapanta reprezinta cel mai simplu și accesibil mod de a face aviație, fiind de aceea cel mai popular aparat de zbor​ .

Fiind practic un planor, fără motor, parapanta coboară permanent in masa de aer prin care zboară. Folosindu-se de curenți termici, poate urca asemeni pasărilor, învârtindu-se în coloana ascendenta. Înălțimile atinse astfel, sunt de ordinul miilor de metri. Altitudinea câștigata, permite apoi pilotului un salt către un alt curent termic, unde procesul se repeta. Bineînțeles, descoperirea și gestionarea acestor curenți, este o deprindere dobândita in multe ore de zbor, aceasta fiind esența zborului liber. Distantele parcurse astfel, “sărind” dintr-o termica în alta, pot fi de ordinul sutelor de km. Astfel au apărut zborurile de distanta sau cross-country (XC).

Competițiile de XC sunt cele mai populare competiții de parapanta, fiind urmate de cele de viteza pe traseu impus. Într-o astfel de competiție piloții trebuie sa zboare pe un traseu prestabilit, concretizat prin cateva puncte de întoarcere ale căror coordonate sunt introduse in GPS. Cel mai rapid câștiga, bineînțeles. Concursurile de punct fix, moștenite din parașutism, presupun o aterizare de precizie pe o tinta speciala, departajarea piloților făcându-se la nivel de centimetri. Acrobația, este ramura exclusivista a zborului cu parapanta este cea mai spectaculoasa disciplina dar si cea mai periculoasa. Este apanajul unui grup restrâns de piloți dedicați total, care duc la nivel de arta zborul cu parapanta, prin execuția unor manevre la limita si in afara domeniului normal de zbor. Ultimele dar nu cele din urma, competițiile de hike&fly, presupun parcurgerea unui traseu prestabilit în zbor sau in alergare, pilotul fiind nevoit sa ducă cu el întregul echipament de zbor și când aleargă. Aceste competiții se desfășoară în zone montane si se întind pe mai multe zile sau săptămâni, acoperind sute de km. Cel mai cunoscut concurs de acest gen este Redbull XAlps care ia startul în Salzburg terminându-se la Monaco.

In România, parapanta apare la începutul anilor 90. Zborul liber era reprezentat doar de planor si deltaplan. Deși performantele parapantei erau departe de standardele actuale, simplitatea ei, senzația de libertate ce o crea, o fac din ce în ce mai populara. Un simplu zbor de pe vârful unui deal pana in vale, (DV cum ii spunem noi) era ceva nemaipomenit. Pe atunci se numărau decolările făcute, mai apoi numărându-se orele zburate, ajungând astăzi sa număram km parcurși. In prezent, în România exista circa 1500 de piloți. Licențierea este o chestiune obligatorie pentru a zbura, la fel cum trebuie sa ai carnet de șofer pentru a conduce o mașină. Deși exista piloți foarte buni în România, în toate ramurile competiționale, performantele lor sunt departe de potențial din cauza ajutorului inexistent din partea statului. Banii pentru acest sport se obțin exclusiv din fonduri private, iar cluburile se auto-susțin prin organizare de cursuri de inițiere, excursii, competiții și zboruri de agrement în tandem